Muffiny dyniowe z jabłkiem
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Kolejny wypróbowany przepis ze strony mojewypieki.com. Jeśli w Twojej zamrażarce jest jeszcze puree z dyni, albo w chłodnym miejscu czeka dynia, na którą nie masz pomysłu, to ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne muffiny, słodkie, miękkie i wilgotne. Najważniejsze, że ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest banalnie proste.
Składniki:
(na około 12 sztuk)
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- 50ml oleju,
- 1/2 szklanki drobnego cukru,
- pół szklanki puree z dyni,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 średnie jabłka
- cukier puder.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
W drugim mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, cukier, puree, wanilię i mleko. Przepis na puree z dyni można znaleźć tutaj.
Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy rózgą, aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka obrane i pokrojone w kostkę i mieszamy.
Ciasto powinno być gęste (konsystencja kwaśnej śmietany), w razie gdy jest zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.
Do papilotek nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, przez około 25 min, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Po wystudzeniu muffiny możemy oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz