Muffiny dyniowe z jabłkiem

kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejny wypróbowany przepis ze strony mojewypieki.com. Jeśli w Twojej zamrażarce jest jeszcze puree z dyni, albo w chłodnym miejscu czeka dynia, na którą nie masz pomysłu, to ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne muffiny, słodkie, miękkie i wilgotne. Najważniejsze, że ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest banalnie proste.


Składniki:
(na około 12 sztuk)

- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- 50ml oleju,
- 1/2 szklanki drobnego cukru,
- pół szklanki puree z dyni,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 średnie jabłka
- cukier puder.

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, przesiane kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. 

W drugim mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, cukier, puree, wanilię i mleko. Przepis na puree z dyni można znaleźć tutaj

Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy rózgą, aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka obrane i pokrojone w kostkę i mieszamy. 
Ciasto powinno być gęste (konsystencja kwaśnej śmietany), w razie gdy jest zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. 

Do papilotek nakładamy ciasto, do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, przez około 25 min, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. 

Po wystudzeniu muffiny możemy oprószyć cukrem pudrem.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty