Bezy z kremem kawowym

                                                                                                          kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejna odsłona naszych ukochanych bez.  Następny sztandarowy deser PRL-u. Dostępny był w każdej cukierni i każdym sklepie. Dzisiaj przedstawiamy bezy z kremem kawowym ale w nieco odświeżonej wersji.

Składniki na krem
- 1 opakowanie śmietany 30% - 330 ml,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 śmietanfixy Dr.Oetker,
- 1 płaska łyżeczka kawy mielonej ( opcjonalnie ),
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- szczypta soli.

W małej miseczce parzymy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w 4 łyżkach wody gorącej. Odstawiamy do wystudzenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i cukier waniliowy i kawę mieloną. Powoli wlewamy kawę rozpuszczalną. Cukier puder mieszamy ze śmietanfixami. Dodajemy go na sam koniec i już tylko chwilkę mieszamy do połączenia wszystkich składników kremu.
Dekorujemy bezy według własnego uznania kremem kawowym.

Tutaj przytoczę przepis z przed paru dni gdzie przedstawiałyśmy pomysł na śnieżne kule. Wykonanie jest dokładnie to samo. Różni się tylko kremem i sposobem podania.

Składniki na bezy
- 5 białek,
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę z szczyptą soli i sokiem z cytryny dodając po łyżce przesiany cukier puder. Na koniec dodajemy powoli cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.



Blachę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy kształt bezy jaki chcemy osiągnąć. Możemy to również zrobić za pomocą łyżeczki.


Suszymy w piekarniki nagrzanym na 120-140 stopni przez około 40 minut.
Z tej porcji możemy uzyskać taką ilość różnej wielkości bez.


Idealnie wypieczona beza powinna być chrupka z wierzchu i ciągnąca w środku.


Komentarze

Popularne posty