Placki inaczej

                                                                                                          kuchniatozamalo.blogspot.com

Piątek, piąteczek, piątunio. Kto już ma dosyć świątecznego obżarstwa, ten wybierze coś co chyba każdy z nas lubi, chociaż czasem się do tego nie przyznaje. Placki ziemniaczane, ale nie takie tłuste z oleju tylko smażone na suchej patelni.

Składniki
- 1 i 1/2 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- masło.

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Jeśli puszczą nam dużo wody, to ją odlewamy. Cebulę i czosnek również ścieramy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na suchej teflonowej patelni do zbrązowienia. Robimy piramidkę. Na każdy placek dajemy trochę masła i przykrywamy następnym.

Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy takie placki piekła babcia na rozgrzanej blasze na piecu.
To nasz numer jeden w smakach z dawnych czasów przeniesiony w dzisiejsze realia.

Komentarze

Popularne posty