Prażuchy
kuchniatozamalo.blogspot.com
Przepis na prażuchy jest nam znany od wielu lat dzięki sąsiadce, która pochodziła z Poznania. Bardzo pyszne a zarazem bardzo proste danie, które odtworzyłyśmy we własnych kuchniach.
Składniki
dla 4 osób
- 1 kg ziemniaków,
- 5 -6 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- 15 dag boczku wędzonego.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie najlepiej w wyższym garnku. Gdy ziemniaki już są prawie miękkie odlewamy część wody, pozostawiając na dnie około 1 i 1/2 szklanki płynu. Posypujemy ziemniaki mąką. Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze do 10 min. W tym czasie mąka powinna nam się zaparzyć. Jeśli mąka byłaby nie pokryła się wodą energicznie potrząsamy garnkiem aby całość przeszła. Ugniatamy ziemniaki za pomocą drewnianego tłuczka na jednolitą masę. Boczek kroimy w kostkę i topimy go w rondelku. Polewamy nim ziemniaki.
Pysznie smakuje dodatkowo posypane szczypiorkiem lub cebulką zieloną a także podane w towarzystwie jajka sadzonego.
Warte spróbowania.
Polecamy.
Przepis na prażuchy jest nam znany od wielu lat dzięki sąsiadce, która pochodziła z Poznania. Bardzo pyszne a zarazem bardzo proste danie, które odtworzyłyśmy we własnych kuchniach.
Składniki
dla 4 osób
- 1 kg ziemniaków,
- 5 -6 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- 15 dag boczku wędzonego.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie najlepiej w wyższym garnku. Gdy ziemniaki już są prawie miękkie odlewamy część wody, pozostawiając na dnie około 1 i 1/2 szklanki płynu. Posypujemy ziemniaki mąką. Przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze do 10 min. W tym czasie mąka powinna nam się zaparzyć. Jeśli mąka byłaby nie pokryła się wodą energicznie potrząsamy garnkiem aby całość przeszła. Ugniatamy ziemniaki za pomocą drewnianego tłuczka na jednolitą masę. Boczek kroimy w kostkę i topimy go w rondelku. Polewamy nim ziemniaki.
Pysznie smakuje dodatkowo posypane szczypiorkiem lub cebulką zieloną a także podane w towarzystwie jajka sadzonego.
Warte spróbowania.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz