Schab z warzywami i serem pleśniowym
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Ze względu na natłok obowiązków, potrzebujemy przepisów na obiad, które przygotujemy w kilka minut. Przepis na wieprzowinę z warzywami i serem pleśniowym, jest właśnie obiadem, przy którym nie spędzisz całego dnia w kuchni. Wystarczy przygotować składniki, a resztę robi za nas dobrze rozgrzany piekarnik. Dodatkowo jest to danie sycące, a niezbyt kaloryczne. W trakcie poszukiwań pomysłu na obiad, służymy pomocą :)
Składniki:
(dla 2 osób)
- 300g mięsa wieprzowego, np. schabu,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 200g pieczarek,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 250ml wody,
- 50g sera pleśniowego, np. gorgonzola (można zastąpić żółtym serem, lub serem feta),
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków.
Na niewielkiej ilości oleju na patelni smażymy przez kilka minut pokrojone w grubą kostkę mięso wieprzowe. Po podsmażeniu mięsa dodajemy obrane, umyte i pokrojone w łódki ziemniaki i chwilę razem smażymy (około 5 minut). Dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków wg uznania. Podsmażone mięso z ziemniakami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone cienko pieczarki, mieszamy. Do garnuszka/ kubeczka wlewamy 250ml przegotowanej, zimnej wody, dodajemy koncentrat i zalewamy mięso z warzywami. Można jeszcze odrobinę przyprawić i wymieszać. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 40 minut. Pod koniec pieczenia naczynie żaroodporne można otworzyć i załączyć termoobieg na 5 minut. Przed podaniem warto spróbować, szczególnie czy ziemniaki są miękkie. Na ciepłe danie nakładamy cienko pokrojone plasterki sera gorgonzola.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz