Tort bezowy z gruszkami i kremem waniliowym
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Uwielbiamy przepisy, dzięki którym czujemy się jak królowe w kuchni. Kolejny niebiański deser podpatrzony na mojewypieki.com. Tort bezowy z gruszkami i kremem waniliowym wygląda jak tort zakupiony w najdroższych cukierniach, a można go przygotować samodzielnie w domu i nie potrzeba do tego nadprzyrodzonych zdolności. Co ważne, jego wygląd przekłada się na fantastyczny smak. Jeśli lubisz bezę, a do tej pory kojarzyła Ci się głównie z tortem Pavlova, to wypróbuj ten przepis, ponieważ nie tylko bita śmietana, rewelacyjnie nadaje się do wypełnienia takiego przysmaku.
Składniki na 2 blaty bezowe:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 250g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Jeśli nie masz możliwości upieczenia w jednym czasie dwóch blatów o średnicy 21cm, to składniki należy podzielić na pół i ubić najpierw pianę na jeden blat- upiec i dopiero ubić pianę na drugi blat i upiec.
W misie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier, co da nam gęstą pianę. Dodajemy ocet i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy okręgi o średnicy 21cm. Na narysowane koła wykładamy przygotowaną bezę, mniej więcej po równo i delikatnie wygładzamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, po włożeniu od razu zmniejszamy do 120 stopni (jeśli pieczemy równocześnie dwa blaty, pieczemy z termoobiegiem, natomiast jeśli pieczemy oddzielnie blaty możemy piec bez termoobiegu).
Pieczemy bezę około 2h, aż wierzch będzie wypieczony, a nawet delikatnie spękany. Bezę studzimy w piekarniku kilka godzin, a nawet całą noc (nie trzeba uchylać drzwiczek piekarnika).
Składniki na krem:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 300ml mleka,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 3 żółtka,
- 50g cukru,
- 20g mąki pszennej,
- 20g skrobi ziemniaczanej,
- kilka kropel ekstraktu migdałowego,
- 125g serka mascarpone.
W garnku zagotowujemy mleko z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego (możemy zastąpić ziarenkami z 1 laski wanilii). Po doprowadzeniu do wrzenia od razu odkładamy na bok.
Żółtka i cukier ucieramy mikserem do powstania jednolitej i jasnej masy. Dodajemy obydwie mąki i miksujemy do połączenia. Do masy wlewamy około 50ml wrzącego mleka i miksujemy. Zahartowaną masę wlewamy do pozostałego gorącego mleka i mieszamy do połączenia. Stawiamy na palnik (najmniejszy ogień), ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i mieszamy tak jeszcze około 1 minutę, aż krem nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do pojemnika i przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała ona powierzchni kremu. Odstawiamy do wystudzenia- nie mieszamy.
W misie umieszczamy serek mascarpone i olejek migdałowy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzony krem i miksujemy do powstania jednolitej masy (tylko przez krótką chwilę). Ważne by temperatura serka oraz kremu były identyczne.
Dodatkowo potrzebujemy:
- 1 puszkę (800g) gruszek w syropie, odsączonych,
- 2 garści płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni do posypania ciasta.
Na tacy kładziemy pierwszy blat bezowy, smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy pokrojone w plasterki gruszki, jedna obok drugiej i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na drugi blat wykładamy resztę kremu i również układamy plasterki gruszek. Posypujemy migdałami.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz