Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-śmietanowym

                                                                        kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejny szybki i prosty pomysł na obiad dla zapracowanych mam lub dla mężczyzn którzy chcą nauczyć się gotować. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-śmietanowym, które możemy  podać z pure ziemniaczanym albo makaronem czy ryżem.

Składniki
dla 4 osób
- 4 filety z kurczaka,
- musztarda,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki śmietanki 30%,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, papryka ostra.

Filety płuczemy w zimnej wodzie. Każdy kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy musztardą z każdej strony. Używamy musztard raczej ostrzejszych aby danie nie było mdłe. Zostawiamy na parę minut. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Układamy kawałki kurczaka.



Obsmażamy z każdej strony do zrumienienia. 


Na koniec podlewamy całość zmieszaną z mlekiem śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dla ładnego efektu wizualnego na koniec duszenia możemy dodać łyżeczkę musztardy francuskiej.Wtedy ładnie się będą w sosie prezentowały całe ziarenka gorczycy.


Podajemy z czym kto lubi. Może to być makaron, ryż lub jak w naszym przypadku pure ziemniaczane.
Surówka również mile widziana. My podajemy z surówką z pory. Przepis podamy w odrębnym poście, ponieważ można ją wykorzystać również do innych propozycji obiadowych.

Polecamy, naprawdę pyszne.






Komentarze

Popularne posty