Kapusta zasmażana

                                                                           kuchniatozamalo.blogspot.com   

Tradycyjny pomysł na typowo polski obiad. Pieczona w rękawie pieczeń z karczku w towarzystwie przepysznej kapusty zasmażanej i pure z ziemniaków. Idealny przepis na zimowy dzień.

Składniki na kapustę zasmażaną
- pół główki białej kapusty ( ok. 1 kg ),
- 2 łyżki smalcu lub stopionej słoniny,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.

Kapustę szatkujemy. Na patelnię dajemy smalec lub słoninę, dodajemy kapustę plus kminek, listek laurowy i parę kulek ziela angielskiego, delikatne solimy i pieprzymy. W momencie gdy kapusta robi się szklista i miękka dodajemy mąkę. Dusimy dalej. można kapustę delikatnie podlewać ciepłą wodą i odparowywać do momentu kiedy stanie się całkiem miękka. Możemy jeszcze kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na pieczeń
- ok. 1 kg karkówki wieprzowej,
- 3 łyżki musztardy,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek, czosnek granulowany,
- woreczek do pieczenia.

Karkówkę myjemy i osuszamy. W miseczce przygotowujemy pastę z wszystkich podanych przypraw. Nacieramy nią mięso, wkładamy do rękawa, zawiązujemy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 i 1/2 godziny.

Całość podajemy z kapustą i pure ziemniaczanym.




Komentarze

Popularne posty