Gulasz wieprzowy z plackami ziemniaczanymi
kuchniatozamalo.blogspot.com
Któż nie próbował placków z gulaszem w znanych pod szeroką gamą nazw typu placki po bytomsku, myśliwsku, góralsku czy wielu innych odmian ten nazwy. Dzisiaj proponujemy naszą najprostszą wersję czyli placki ziemniaczane z gulaszem. Danie to sprawdza się jako obiad czy wykwintna kolacja na różne okazje. Jest może ciut pracochłonna ale warto czasem się poświecić dla smaku.
Składniki na gulasz
dla 4 osób
- 500 g mięsa wieprzowego ( karczek, szynka, łopatka ),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka smalcu,
- 1-2 łyżka mąki,
- 100 ml śmietany lub mleka,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, majeranek.
Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy w kostkę o wymiarach około 1 cm. Mięso smażymy na smalcu. Dodajemy przyprawy. Jak mięso się zrumieni, delikatnie podlewamy je gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę z duszenia. Przygotowujemy w osobnym naczyniu zawiesinę z 100 ml. wody, mąki i 100 ml. mleka lub śmietany. Wlewamy miksturę do mięsa energicznie mieszając. Otrzymujemy w ten sposób gęsty sos. Ostatecznie sos doprawiamy do smaku jak lubimy.
Przygotowany sos podajemy ze świeżo usmażonymi plackami ziemniaczanymi na wierzchu posypanym startym żółtym serem.
Przygotowany gulasz możemy również wykorzystać jako sos do makaronu lub kaszy jęczmiennej.
Podane z korniszonem. Pycha, pycha naprawdę.
Któż nie próbował placków z gulaszem w znanych pod szeroką gamą nazw typu placki po bytomsku, myśliwsku, góralsku czy wielu innych odmian ten nazwy. Dzisiaj proponujemy naszą najprostszą wersję czyli placki ziemniaczane z gulaszem. Danie to sprawdza się jako obiad czy wykwintna kolacja na różne okazje. Jest może ciut pracochłonna ale warto czasem się poświecić dla smaku.
Składniki na gulasz
dla 4 osób
- 500 g mięsa wieprzowego ( karczek, szynka, łopatka ),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka smalcu,
- 1-2 łyżka mąki,
- 100 ml śmietany lub mleka,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra, majeranek.
Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy w kostkę o wymiarach około 1 cm. Mięso smażymy na smalcu. Dodajemy przyprawy. Jak mięso się zrumieni, delikatnie podlewamy je gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę z duszenia. Przygotowujemy w osobnym naczyniu zawiesinę z 100 ml. wody, mąki i 100 ml. mleka lub śmietany. Wlewamy miksturę do mięsa energicznie mieszając. Otrzymujemy w ten sposób gęsty sos. Ostatecznie sos doprawiamy do smaku jak lubimy.
Przygotowany sos podajemy ze świeżo usmażonymi plackami ziemniaczanymi na wierzchu posypanym startym żółtym serem.
Przygotowany gulasz możemy również wykorzystać jako sos do makaronu lub kaszy jęczmiennej.
Podane z korniszonem. Pycha, pycha naprawdę.
Komentarze
Prześlij komentarz