Kwaśnica po naszemu
kuchniatozamalo.blogspot.com
Kto kocha góry zapewne kocha też tradycyjne góralskie potrawy. Oprócz każdemu znanych oscypków i innych serów góralskich uwielbiamy tradycyjną kwaśnicę. Przedstawiamy więc naszą wersję kwaśnicy, którą często karmimy domowników.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg żeberek wędzonych,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 2 kiełbasy typu śląska,
- 1 marchew,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.
Kapustę kroimy na mniejsze pasma. Gotujemy do miękkości wraz z potartą na grubych oczkach marchewką, pokrojonym czosnkiem, żeberkami oraz z 2-3 listkami laurowymi, paroma kuleczkami ziela angielskiego, cząbrem, majerankiem i kminkiem po około 1/2 łyżeczki. W rondelku topimy pokrojony w kostkę boczek, jak się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, masło i mąkę. Smażymy w ten sposób zasmażkę. Gorącą zasmażkę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i wlewamy do pozostałej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym skwarkami z boczku lub kiełbasy.
Polecamy.
Kto kocha góry zapewne kocha też tradycyjne góralskie potrawy. Oprócz każdemu znanych oscypków i innych serów góralskich uwielbiamy tradycyjną kwaśnicę. Przedstawiamy więc naszą wersję kwaśnicy, którą często karmimy domowników.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg żeberek wędzonych,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 2 kiełbasy typu śląska,
- 1 marchew,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, majeranek, cząber, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.
Kapustę kroimy na mniejsze pasma. Gotujemy do miękkości wraz z potartą na grubych oczkach marchewką, pokrojonym czosnkiem, żeberkami oraz z 2-3 listkami laurowymi, paroma kuleczkami ziela angielskiego, cząbrem, majerankiem i kminkiem po około 1/2 łyżeczki. W rondelku topimy pokrojony w kostkę boczek, jak się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, masło i mąkę. Smażymy w ten sposób zasmażkę. Gorącą zasmażkę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i wlewamy do pozostałej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, Podajemy z pure ziemniaczanym okraszonym skwarkami z boczku lub kiełbasy.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz