Ciasto słodko-słone

kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejna propozycja deseru w nieco innej odsłonie, a mianowicie przedstawiamy pyszne czekoladowe ciasto, przekładane słodkim kajmakiem i słonymi krakersami. To połączenie jest naprawdę niesamowite i przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które zarzekają się, że nie lubią słodyczy.


Składniki:

- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,
- 3 łyżeczki kakao,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka wody,
- 50ml alkoholu do pokropienia ciasta,
- 200g miękkiego masła,
- 1 puszka kajmaku,
- 400g dużych słonych krakersów,
- cukier puder.


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy, aż przestaniemy wyczuwać grudki cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy krótką chwilę do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wlewamy olej i wodę i ubijamy mikserem, aż do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do foremki 23x27cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 30 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone). Ciasto odkładamy do wystygnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwa równe blaty i skrapiamy obie części delikatnie alkoholem. 
W misie miksera umieszczamy masło, ucieramy przez chwilę. Dodajemy łyżka po łyżce masę kajmakową i ucieramy, aż kajmak połączy się z masłem i utworzy puszysty krem.
Układamy warstwy w następującej kolejności (patrząc od dołu):
- 1 blat,
- masa maślana,
- warstwa krakersów ułożonych jeden obok drugiego,
- masa maślana,
- warstwa krakersów,
- masa maślana,
- warstwa krakersów,
- masa maślana,
- 2 blat.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Krakersy delikatnie zmiękną, ale mają pozostać lekko chrupiące. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.   

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty