Filet z kurczaka z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami

                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Rozpoczynając zabawę z blogiem obiecałyśmy sobie, że nie będzie będziemy pokazywać jak się robi kotlety, bo to każdy potrafi. Pojawiły się jednak prośby aby kotlety znalazły się wśród postów. Tak więc dzisiaj na życzenie przedstawiamy kotlety z fileta z kurczaka z frytkami i kolorową surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki
dla 4 osób
- 2 duże pojedyncze filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- mąka pszenna,
- tłuszcz do smażenia ( margaryna lub olej ),
- sól, pieprz.

Filety myjemy i osuszamy. Każdy filet dzielimy w poziomo na dwa, jeśli ma polędwiczkę to ją odcinamy i smażymy osobno. Możemy delikatnie mięso rozbić tłuczkiem, ale nie jest to koniczne. Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Przygotowujemy dwa talerze. Do jednego wbijamy jajka i mleko, roztrzepujemy widelcem. Do drugiego dajemy mąkę do obtaczania. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Tutaj bardziej polecamy margarynę. Każdy kawałek fileta obtaczamy najpierw w mące następnie w jajkach i znowu w mące. Układamy na rozgrzany tłuszcz. 


 I smażymy na złoty kolor z każdej strony.



Podajemy z frytkami  lub ziemniakami i dowolną surówką. 

Z naszej strony polecamy prostą surówkę z kapusty pekińskiej i fety. Świetnie się nadaje jako dodatek do obiadu jak i surówka do grilla. 

Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 duży pomidor,
- 1 zielony ogórek,
- 1 mała cebula,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 opakowania sera feta,
- olej,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek.

Kapustę kroimy w paski, wszystkie warzywa w kostkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki wraz z kukurydzą. 


Do filiżanki dajemy 3-4 łyżki oleju lub oliwy, dodajemy sól, pieprz i zioła. 
Polewamy sosem warzywa z fetą i mieszamy.

Z całego serca polecamy.







Komentarze

Popularne posty