Biszkoptowe ciasto z masłem orzechowym

kuchniatozamalo.blogspot.com


Przez żołądek do serca- a najlepiej rozkochać w sobie drugą osobę fantastycznym ciastem zrobionym własnoręcznie. Jako, że zbliżają się Walentynki, będziemy starały się co kilka dni wrzucać propozycje przepisów, które mogą Wam przydać się właśnie na tę okazję. Jeśli nie obchodzisz Walentynek, to mimo wszystko przygotowanie smacznej kolacji, czy słodkiego deseru, może spowodować, że Twojej drugiej połówce, czy całej rodzince zrobi się na pewno bardzo miło. Dziś prezentujemy puszysty biszkopt, przełożony masą śmietanową z masłem orzechowym, udekorowanym z wierzchu słodko- słoną polewą. Potrzeba naprawdę niewielkiego nakładu pracy i czasu, by uzyskać efekt deseru, przygotowanego w najlepszej cukierni. Jeśli Twoi bliscy kochają masło orzechowe, to ten deser jest trafiony w 10-tkę, zapraszamy.


Składniki na biszkopt:

- 5 jajek,
- 10 łyżek drobnego cukru,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 mały proszek do pieczenia. 


Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier drobny i cukier wanilinowy i ubijamy mikserem, aż do momentu, gdy nie czujemy grudek cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie moment, tylko do połączenia się składników. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy, aby masa była w miarę możliwości gładka z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni, na około 30- 40 minut, po sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. 
Odkładamy do wystudzenia.
Po tym czasie biszkopt dzielimy na dwa blaty. 


Składniki na masę śmietanowo- orzechową:

- 100ml amaretto do pokropienia biszkoptu (można zastąpić innym alkoholem, lub wyciśniętym sokiem z cytryny wymieszanym z wodą),
- 0,5l śmietany kremówki 30%,
- 4 łyżeczki cukru pudru,
- 1op. śmietan-fix,
- 280g masła orzechowego z kawałkami orzeszków.


Oba blaty biszkoptu nakrapiamy. W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem, po chwili ubijania dodajemy śmietan- fix. Gdy śmietana jest ubita na sztywno dodajemy masło orzechowe i łączymy krótką chwilę mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na jeden z blatów i przykrywamy drugim blatem. 


Składniki na polewę:

- 80g orzeszków arachidowych solonych,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 1 tabliczka czekolady deserowej,
- 50ml śmietany kremówki 30%.

Masę kajmakową podgrzewamy w kąpieli wodnej, aby była bardziej płynna, polewamy wierzch ciasta. Następnie posypujemy masę kajmakową pokrojonymi słonymi orzeszkami. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i wrzucamy kostki deserowej czekolady, mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia czekolady, polewamy fantazyjnie wierzch ciasta.


Polecamy.
 

Komentarze

Popularne posty