Sernik wiedeński
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Pyszny, puszysty sernik dla wszystkich miłośników tego wypieku. Przepis wykorzystywany w naszej rodzinie od wielu lat. Oczywiście bez kruchego spodu, z dodatkiem rodzynek i czekoladową polewą. Aż trudno nie spróbować...
Składniki:
- 1kg twarogu zmielonego trzykrotnie ( u nas twaróg w wiaderku Mój Ulubiony z Wielunia),
- 100g masła,
- 200g cukru drobnego,
- 4 jajka,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- aromat waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- rodzynki wedle upodobania.
Ucieramy mikserem masło wraz z cukrem, do połączenia i uzyskania jasnej masy. Dodajemy żółtka i aromat, nadal miksując. Następnie miksując dodajemy łyżka po łyżce twaróg. Wsypujemy skrobię oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy, mieszając łyżką. Na koniec wedle upodobania możemy dodać rodzynki i również delikatnie mieszamy łyżką.
Pieczemy w tortownicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 60minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik możemy udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kawałkami orzeszków włoskich, lub posypać cukrem pudrem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz