Tiramisu w nieco innym wydaniu
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Dziś przedstawiamy Wam przepis na Tiramisu, czyli wspaniały włoski deser, jednak w nieco innej odsłonie. Nie używamy do kremu żółtek, tylko śmietanę kremówkę no i oczywiście serek mascarpone. Przepis pochodzi od naszej znajomej i stał się rodzinnym hitem. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest świetnym łakociem zarówno do kawy z przyjaciółką, jak i do zauroczenia gości na dużym przyjęciu.
Składniki:
- 4 op. podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki),
- 6 łyżek kawy rozpuszczalnej,
- 0,5l wody przegotowanej, wystudzonej,
- 100ml likieru amaretto (można zastąpić innym alkoholem),
- 0,5kg serka mascarpone,
- 0,75ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- kakao.
W misie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem (ilość cukru radzimy sobie dozować wg uznania, jednak śmietana powinna być mocno słodka). Do ubitej śmietany nakładamy porcjami serek mascarpone i delikatnie łączymy mikserem, tylko do uzyskania jednolitej masy.
W garnuszku umieszczamy kawę rozpuszczalną i zalewamy przegotowaną, letnią wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier amaretto, lub inny alkohol, mieszamy. Foremkę 24x36 wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt delikatnie moczymy w kawie z alkoholem z jednej i drugiej strony, tylko przez dosłownie sekundkę, zbyt mokry biszkopt będzie niesmaczny. Biszkopciki kładziemy jeden obok drugiego. Układamy warstwami od dołu: biszkopty-masa-biszkopty-masa-biszkopty-masa.
Wierzch posypujemy kakao przed samym podaniem.
Podany przepis jest na dosyć sporą blachę, jeśli wystarczy Wam mniejsza blaszka/ naczynie żaroodporne, podane składniki można swobodnie zmniejszyć. Planując spotkanie np. dla 6 osób wystarczy do masy użyć 1 małe opakowanie (250g) serka mascarpone oraz 0,5l śmietanki kremówki.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz