Ciasto ucierane ze śliwkami

kuchniatozamalo.blogspot.com 

Pożegnanie ze śliwką, za pomocą pysznego ciasta, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Ciasto ucierane, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, potrzebujemy tylko wystarczająco wcześnie wyciągnąć masło z lodówki, by zmiękło. Idealne w zasadzie pod każdy owoc, zarówno sezonowy, jak i mrożony. 


Składniki na ciasto:


- 200g miękkiego masła,
- 200g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 250g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy lub odrobina aromatu waniliowego,
- ok. 700g śliwek.


Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie po kolei wbijamy jajka, w niewielkich odstępach, pozwalając, by jajko połączyło się z resztą. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier lub aromat waniliowy i mieszamy delikatnie ręcznie szpatułką. Gotową masę przekładamy na blachę ( u nas blacha okrągła 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę układamy śliwki w niewielkich odległościach od siebie, przecięte na pół, skórką do dołu. Przygotowujemy kruszonkę.


Składniki na cynamonową kruszonkę:


- 75g masła,
- 75g cukru,
- 100g mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.


Na patelni rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, cynamon oraz mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej kruszonki. Posypujemy nią śliwki.

Ciasto pieczemy ok. 60 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone), w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier pomarańczowy.


kuchniatozamalo.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty