Zupa grzybowa
kuchniatozamalo.blogspot.com
Dzisiaj Wigilia. Nie wyobrażamy sobie jej bez zupy grzybowej. Nie jest ona tradycyjna ponieważ zrobiona ze świeżych grzybów zbieranych własnoręcznie jesienią. To taka nasza własna tradycja.
Składniki
- 1 kg grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- śmietana 30%,
- 1 łyżka masła,
- pietruszka, marchew, seler, por,
- pietruszka zielona,
- sól, pieprz,
- dowolny makaron.
Grzyby kroimy. Smażymy na maśle i mrozimy. Tak czekają do wigilii. Gotujemy wywar z warzyw. Grzyby po rozmrożeniu smażymy ponownie z cebulą. Dodajemy wywar warzywny. Gotujemy około 30 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinę masła aby zupa stała się bardziej aksamitna. Podajemy z makaronem lub grzankami i posypujemy zieloną pietruszką.
Smakowitej Wigilii życzymy.
Dzisiaj Wigilia. Nie wyobrażamy sobie jej bez zupy grzybowej. Nie jest ona tradycyjna ponieważ zrobiona ze świeżych grzybów zbieranych własnoręcznie jesienią. To taka nasza własna tradycja.
Składniki
- 1 kg grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- śmietana 30%,
- 1 łyżka masła,
- pietruszka, marchew, seler, por,
- pietruszka zielona,
- sól, pieprz,
- dowolny makaron.
Grzyby kroimy. Smażymy na maśle i mrozimy. Tak czekają do wigilii. Gotujemy wywar z warzyw. Grzyby po rozmrożeniu smażymy ponownie z cebulą. Dodajemy wywar warzywny. Gotujemy około 30 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinę masła aby zupa stała się bardziej aksamitna. Podajemy z makaronem lub grzankami i posypujemy zieloną pietruszką.
Smakowitej Wigilii życzymy.
Komentarze
Prześlij komentarz