Zupa grzybowa

                                                                          kuchniatozamalo.blogspot.com


Dzisiaj Wigilia. Nie wyobrażamy sobie jej bez zupy grzybowej. Nie jest ona tradycyjna ponieważ zrobiona ze świeżych grzybów zbieranych własnoręcznie jesienią. To taka nasza własna tradycja.


Składniki
- 1 kg grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- śmietana 30%,
- 1 łyżka masła,
- pietruszka, marchew, seler, por,
- pietruszka zielona,
- sól, pieprz,
- dowolny makaron.

Grzyby kroimy. Smażymy na maśle i mrozimy. Tak czekają do wigilii.  Gotujemy wywar z warzyw. Grzyby po rozmrożeniu smażymy ponownie z cebulą. Dodajemy wywar warzywny. Gotujemy około 30 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinę masła aby zupa stała się bardziej aksamitna. Podajemy z makaronem lub grzankami i posypujemy zieloną pietruszką.

Smakowitej Wigilii życzymy.

Komentarze

Popularne posty