Kurczak w panierce
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Kurczak w nieco innej odsłonie, gdyż najpierw ugotowany, a później usmażony w panierce. Na pewno inny smak mięsa, ale też co ważne, na pewno mniej tuczący posiłek, niż tradycyjnie upieczone mięso z kurczaka. Dodatkowo istotne jest to, że z wywaru z ugotowanego mięsa z warzywami, możemy przygotować pyszną zupę, np. koperkową (polecamy tę z naszego przepisu).
Składniki: (dla 2 osób)
- 2 litry wody,
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małego selera,
- 1 cebula,
- ziemniaki,
- sól, pieprz
- 1 jajko,
- tarta bułka,
- tłuszcz do smażenia.
Do garnka wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka, obraną marchewkę, pietruszkę seler, cebulę i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości kurczaka i warzyw. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Ugotowane mięso odstawiamy, by delikatnie przestygło. W jednym głębokim talerzu roztrzepujemy jajko, wraz ze szczyptą soli i pieprzu, natomiast w drugim umieszczamy tartą bułkę. Ćwiartkę z kurczaka można podzielić na na udziec i podudzie, które najpierw moczymy w jajku z przyprawami, a później obtaczamy w tartej bułce. Panierowane mięso umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni i smażymy do zarumienienia się panierki. Gotowego kurczaka możemy podać z ugotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki.
Surówka z marchewki:
- 2 marchewki,
- sok z 1/4 cytryny,
- sól,
- 3 łyżki śmietany 18%
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę kropimy sokiem z cytryny, dodajemy pół łyżeczki soli, oraz 3 łyżki gęstej śmietany, mieszamy.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz