Ciasto piernikowe bez pieczenia

kuchniatozamalo.blogspot.com 

Ciasto last minute, które możemy zrobić kilka godzin przed niespodziewaną wizytą gości. Kruche ciasteczka korzenne, przełożone masą śmietanową i powidłami śliwkowymi, przepis ten sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale przez cały okres zimowy, bo cóż może być przyjemniejszego od cynamonowo- korzennego smaku pysznego deseru, podanego w chłodne grudniowe popołudnie. Przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com, z lekkimi modyfikacjami.
 

Składniki:

- 2 opakowania ciasteczek korzennych (każde opakowanie po 500-600g),
- 1l śmietany kremówki 30%,
- 300g kwaśnej śmietany 18%,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki cynamonu (plus odrobina do posypania ciasta),
- 50ml likieru Amaretto,
- 2 słoiki powideł śliwkowych (po ok. 280g każdy)
- kakao do posypania ciasta.


Foremkę o wymiarach ok. 23x34cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy sam spód.
W misie umieszczamy obie śmietany, oba cukry i ubijamy, aż uzyskamy gładki, gęsty krem. Dodajemy cynamon i likier, krótko ubijamy do połączenia składników. Krem dzielimy sobie mniej więcej na pięć części. W sumie będziemy mieć pięć warstw ciastek, przełożonych pięcioma warstwami kremu (kończymy u góry ciasto kremem). Warstwa druga i czwarta  zostanie posmarowana powidłami śliwkowymi, gdzie najpierw kładziemy warstwę ciastek, smarujemy powidłami, a później kremem.
Wygląda to następująco (zaczynając od spodu):
- ciastka-krem-ciastka-powidła-krem-ciastka-krem-ciastka-powidła-krem-ciastka-krem.
Ciasto schłodzić w lodówce min. przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cynamonem połączonym z kakao.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty