Pierniki (przepis II)

kuchniatozamalo.blogspot.com

Drugi przepis na korzenne świąteczne łakocie. Tym razem wypiek bardziej jasny i bardziej miodowy w smaku. Warto spróbować kilku przepisów, by na kolejne święta mieć już wybranego swojego faworyta. Ze względu na to, że te pierniczki również potrzebują leżakowania w zamkniętym naczyniu, polecamy upiec je już w najbliższym czasie, aby w święta cieszyć się ich słodkim smakiem.


Składniki:

- 75g margaryny Kasia,
- 270g miodu sztucznego,
- 125g cukru,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko.


Margarynę rozpuszczamy w rondelku z miodem i cukrem, a pozostałe składniki umieszczamy w misie. Po wystygnięciu masę z margaryny, miodu i cukru, dolewamy do reszty. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa, po czym przekładamy na stolnicę/blat podsypany mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3mm (im grubsze ciasto, tym pierniczki będą bardziej miękkie). Foremką wykrawamy ulubione wzory i przekładamy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pierniczki należy co jakiś czas sprawdzać, by się nie spiekły zbyt mocno. Wystudzone ciasteczka umieszczamy w zamkniętym pojemniku (możemy dodać skórkę z jabłka). Pierniczki będą się prezentowały rewelacyjnie udekorowane kolorowym lukrem królewskim.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty