Gulasz z nerek wieprzowych
kuchniatozamalo.blogspot.com
Kolejna potrawa, ściśle związana ze smakami naszego dzieciństwa, rodem z PRL-u. Cynaderki, jeden z naszych ulubionych gulaszy, który można połączyć z ziemniakami lub kaszą jęczmienną w towarzystwie ogóreczka lub surówki z kapusty kiszonej.
Składniki
dla około 4 osób
- 1 kg nerek wieprzowych,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła lub margaryny,
- 2 łyżki maki pszennej,
- sól, pieprz,papryka słodka.
Nerki płuczemy, gotujemy do miękkości ( najlepiej odlać 2-3 razy wodę i zastąpić świeżą ). Odcedzamy. Kroimy wzdłuż na 4 części. Należy usunąć ze środka ciemną warstwę. Kroimy nerki w paseczki. Do garnka dodajemy masło lub margarynę, cebulę pokrojoną w kostkę i nerki, dusimy około 20 min. Zagęszczamy mąką z wodą. Doprawiamy do smaku. Podajemy jak już wcześniej wspominamy z ziemiankami lub kaszą i ulubionym dodatkiem w postaci surówki.
Komentarze
Prześlij komentarz