Faworki
kuchniatozamalo.blogspot.com
Dzisiaj sylwester. Nie może na nim zabraknąć tradycyjnych faworek. Prosty i szybki przepis na ich przygotowanie jeszcze na dzisiejszy wieczór.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 1 opakowanie śmietany 18% 330 ml.,
- 4 łyżki octu lub spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto.
Dzisiaj sylwester. Nie może na nim zabraknąć tradycyjnych faworek. Prosty i szybki przepis na ich przygotowanie jeszcze na dzisiejszy wieczór.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 1 opakowanie śmietany 18% 330 ml.,
- 4 łyżki octu lub spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na stole na grubość około 5 mm.
Kroimy prostokąty i nacinamy je w środku.
Przewijamy każdy faworek przez otwór w środku.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyciągamy na ręczniki jednorazowe aby trochę z tłuszczu odsączyć.
Układamy na talerzu mocno oprószają cukrem pudrem.
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz