Faworki

                                                                       kuchniatozamalo.blogspot.com

Dzisiaj sylwester. Nie może na nim zabraknąć tradycyjnych faworek. Prosty i szybki przepis na ich przygotowanie jeszcze na dzisiejszy wieczór.


Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 1 opakowanie śmietany 18% 330 ml.,
- 4 łyżki octu lub spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.


Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto.


Ciasto wałkujemy na stole na grubość około 5 mm.
Kroimy prostokąty i nacinamy je w środku.
Przewijamy każdy faworek przez otwór w środku.


Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.


Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyciągamy na ręczniki jednorazowe aby trochę z tłuszczu odsączyć.


Układamy na talerzu mocno oprószają cukrem pudrem.


Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!!!!!




Komentarze

Popularne posty