Kruche ciasteczka cytrynowe

kuchniatozamalo.blogspot.com

Poszukując kulinarnych inspiracji, podglądamy także inne blogi, bo gdzież najlepiej szukać nowych pomysłów, jak nie wśród osób zakręconych na punkcie jedzenia tak jak my :) Przepis na pyszne, kruche ciasteczka cytrynowe znalazłyśmy na stronie mojewypieki.com, którą z całego serca polecamy. Przepisy Pani Doroty pojawią się na naszym blogu pewnie wiele razy. Nie byłybyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie dodały od siebie kilku modyfikacji. W takim razie, jeśli szukacie pomysłu na szybkie, pachnące ciasteczka, to ten przepis jest idealny.


Składniki:
( na ok. 40 ciasteczek)

- 150g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego,
- 250g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6-7 łyżek cukru trzcinowego (do obtoczenia ciasteczek).


Na gładką masę w misie ucieramy mikserem masło z cukrem. Dodajemy jajko i krótko ucieramy. Dodajemy skórkę cytrynową, oraz olejek cytrynowy i również krótko ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucieramy mikserem, do połączenia składników. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 1h. Po schłodzeniu z ciasta formujemy kuleczki (u nas kuleczki nieco mniejsze niż orzech włoski, około 40 sztuk). Gotowe kuleczki obtaczamy w cukrze trzcinowym i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka lekko się rozpłyną podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, na około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, jeśli widzimy zarumienione delikatnie boki ciasteczek, należy je wyciągnąć z piekarnika. Wystudzić najlepiej na metalowej kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Polecamy.

Komentarze

Popularne posty