Sałatka wiosenna
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Nie to nie pomyłka :) Mimo, że za oknem dziś mamy śnieg, wrzucamy przepis na sałatkę wiosenną. Nazwa tej propozycji wzięła się stąd, że jeszcze kilka lat temu, robiłyśmy tą sałatkę, tylko z okazji Świąt Wielkanocnych. Dzisiaj dzięki temu, że wszystkie produkty potrzebne do jej wykonania, można kupić przez cały rok w sklepie, robimy ją naprawdę bardzo często. Smaczna, ponieważ lekka, delikatnie pikantna i kwaskowata. Można ją podać do dobrej wędliny, kiełbasy, sera, czy np. pieczonego mięsa.
Składniki:
- pęczek rzodkiewki,
- 1/2 ogórka zielonego,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 3 jajka,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 200g śmietany 18% (gęstej i kwaśnej)
- cukier, sól, pieprz.
Do dużej miski dodajemy kolejno:
- rzodkiewki obrane z liści oraz twardych końcówek, umyte starte na tarce o grubych oczkach,
- ogórek zielony obrany ze skóry, pokrojony w drobną kosteczkę,
- ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę,
- ugotowane na twardo jajka pokrojone w drobną kosteczkę,
- umyty szczypiorek pokrojony drobno.
Majonez mieszamy ze śmietaną i łączymy ze składnikami sałatki. Przyprawiamy wg uznania cukrem, solą i pieprzem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz