Sałatka z pora
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Szybka i prosta sałatka z pora, która świetnie pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jej przepis jest w naszej rodzinie od wielu lat. Przygotowujemy ją nie tylko w okresie Wielkanocnym, gdyż bardzo dobrze smakuje z jajkiem, ale w zasadzie gości na naszym stole, podczas różnych imprez rodzinnych, czy zwyczajnych posiłków w ciągu tygodnia.
Składniki:
- 1 duży por,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 150g żółtego sera,
- 5 łyżek majonezu,
- sól, pieprz (opcjonalnie).
Wykorzystujemy tylko białą część pora, którą myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na 4 równe części. Długie pasy pora, kroimy drobno i wsypujemy do miski. Następnie kroimy ogórka kiszonego w drobną kostkę i dodajemy do pora. Na tarce o grubych oczkach trzemy żółty ser i również dodajemy do miski. Sałatkę mieszamy z majonezem, do połączenia się dokładnie wszystkich składników. Opcjonalnie możemy dodać szczyptę soli i pieprzu, warto jednak najpierw spróbować sałatkę, czy jest wystarczająco pikantna. Gotową sałatkę możemy podać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz