Zupa ogórkowa

                                                                                kuchniatozamalo.blogspot.com

Pyszna rozgrzewająca zupa na obiad zawsze jest w cenie, szczególnie zimą. Dzisiaj nasza propozycja na pyszną ogórkową. Kochają ją wszyscy duzi i mali domownicy.

Składniki
- kości wieprzowe lub żeberka,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 pietruszka korzeń,
- 1/2 selera,
- 1 marchew,
- 5 dużych ogórków kiszonych,
- 1 mały kubek śmietany 18 %,
- 1 łyżka masła,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Kości płuczemy i gotujemy na nich wywar. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.  Pietruszkę, seler i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. W międzyczasie trzemy ogórki również na tarce o grubych oczkach. Ogórki podsmażamy chwilkę na patelni z masłem. Gdy warzywa są miękkie dodajemy ogórki i chwilkę gotujemy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem do smaku.

Polecamy na czwartkowy obiadek.







Komentarze

Popularne posty