Ciasteczka z masła orzechowego

kuchniatozamalo.blogspot.com

To co nas zachęciło do wypróbowania przepisu na mojewypieki.com, to napis "trzyskładnikowe",co mówi samo za siebie, że ciasteczka są banalne w przygotowaniu, a efekt możemy wypróbować już kilka chwil, po rozpoczęciu przygotowań. Jaki jest minus tych ciasteczek? Są tak smaczne, że musimy je robić co najmniej z dwóch- trzech porcji, żebyśmy mogli obdarować wszystkich tych, którzy czują ten niesamowity zapach podczas pieczenia, a i żeby coś zostało też dla nas.


Składniki:
( na około 16 ciasteczek)

- 280g masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków.


Wszystkie składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce na ok. 1h. Po schłodzeniu formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni, na około 10 minut. Ciasteczka trzeba obserwować, jeśli ciasteczka nam się rumienią na bokach, należy je wyciągnąć. Studzimy na metalowej kratce. Przed podaniem ciasteczka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


Polecamy.

Komentarze

Popularne posty