Kapuśniaczki
kuchniatozamalo.blogspot.com
Na naszych stołach w ostatnim dniu roku nie może zabraknąć tradycyjnego barszczyku i kapuśniaczków. Przepis na pyszny barszczyk już przedstawiałyśmy. Dzisiaj prosty przepis na kapuśniaczki.
Składniki
- 10 dag drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 1,5 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- sól,
- białko do posmarowania,
- majeranek do posypania.
Składniki na farsz
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1/4 kostki margaryny,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Pieczarki kroimy, smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą na margarynie. Łączymy razem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Do miski wkładamy drożdże i mieszamy z cukrem, aż całość się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę, dodajemy trochę soli. Całość siekamy nożem. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 min.
Wyciągamy, wałkujemy na około 5 milimetrów. Robimy dowolne kształty kapuśniaczków. My wałkujemy, układamy farsz i kroimy na kawałki. Układamy na posypanej mąką blasze. Smarujemy białkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy około 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasto to nadaje się do pasztecików z mięsem, kapuśniaczków, parówek i frankfurterek w cieście.
Polecamy gorąco.
Na naszych stołach w ostatnim dniu roku nie może zabraknąć tradycyjnego barszczyku i kapuśniaczków. Przepis na pyszny barszczyk już przedstawiałyśmy. Dzisiaj prosty przepis na kapuśniaczki.
Składniki
- 10 dag drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 1,5 kostki margaryny,
- 3 jajka,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- sól,
- białko do posmarowania,
- majeranek do posypania.
Składniki na farsz
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1/4 kostki margaryny,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Pieczarki kroimy, smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą na margarynie. Łączymy razem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Do miski wkładamy drożdże i mieszamy z cukrem, aż całość się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę, dodajemy trochę soli. Całość siekamy nożem. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 min.
Wyciągamy, wałkujemy na około 5 milimetrów. Robimy dowolne kształty kapuśniaczków. My wałkujemy, układamy farsz i kroimy na kawałki. Układamy na posypanej mąką blasze. Smarujemy białkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy około 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasto to nadaje się do pasztecików z mięsem, kapuśniaczków, parówek i frankfurterek w cieście.
Polecamy gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz