Rolada i tarte kluski
Tradycyjny śląski niedzielny obiad nie może się obyć bez rolady, ciemnych klusek i modrej kapusty. Najbardziej klasyczne zestawienie. Nie znam nikogo kto by się nie skusił na taki talerz.
Składniki na rolady
dla 4 osób:
- 4 plastry mięsa wieprzowego ( szynka, karczek, łopatka ),
- 10 dag boczku wędzonego,
- kawałek kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej,
- 2 korniszony,
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku,
- 4 małe pieczarki
- musztarda,
- sol, pieprz.
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienki płat. Solimy i pieprzymy delikatnie. Farsz drobniutko kroimy w kosteczkę lub tak jak jak wrzucam wszystko do rozdrabniarki i mielę. Dodajemy sól, pieprz i musztardę. Farsz rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy rolady, zawijamy nitką. Smażymy na smalcu do miękkości. Do smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i ząbek czosnku. Otrzymany sos przecedzamy. Możemy go zagęścić mąką rozmieszaną z wodą i odrobiną śmietany.
Składniki na kluski
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych,
- 1/2 kg ziemniaków surowych,
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól.
Surowe ziemniaki trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Przekładamy na ściereczkę i odsączamy z wody. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Łączymy razem w misce z jakiem i mąką oraz solą. Formujemy okrągłe kluski. Wrzucamy na gotującą się posoloną wodę. Gotujemy około 10 min. Podajemy polane sosem jaki otrzymaliśmy z pieczenia rolad.
Modra kapusta
- 1 słoik czerwonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 jabłko.
- 3-4 łyżki oleju,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę odcedzamy, przekładamy do miski. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Wlewamy olej i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz