Barszcz wigilijny
kuchniatozamalo.blogspot.pl
Coraz bliżej wigilia. Czas zacząć przygotowywać barszczyk,który przygotowuje się przez 5 dni. Pracochłonne ale pyszne.
Składniki
- 2 kg buraków czerwonych + dodatkowo 4 średnie buraki,
- 4 ząbki czosnku,
- ziele angielskie
- 4 liście laurowe,
- sól, pieprz.
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy do miękkości z dodatkiem czosnku i przypraw.
Odstawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień do wywaru dokładamy jednego obranego buraka. Gotujemy moment ale tak, żeby nasz wywar się nie zagotował gdyż zmieni nam barszcz czerwony na brązowy i nie ładnie będzie się prezentować. Czynność tę powtarzamy przez 4 kolejne dni. W wigilię barszcz przecedzamy. Podajemy z uszkami lub pierogami. Buraki, które zostały z gotowania możemy użyć do przygotowania, sałatki lub ćwikły z chrzanem.
Składniki na pierogi lub uszka z grzybami
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1/2 szklanki oleju,
- sól,
- ciepła woda.
Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle, aby ciasto było elastyczne. Po zarobieniu ciasta, odstawiamy je owinięte folią spożywczą aby odpoczęło. Wałkujemy na stolnicy cienkie płaty z których wykrawamy krążki na uszka lub pierożki.
Ciasto to możemy użyć nie tylko na wigilijne potrawy ale do każdych pierogów, które robimy przez cały rok.
Składniki na farsz
- 100 g grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- 1 duża łyżka masła,
- sól, pieprz.
Grzyby moczymy przez całą noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. odcedzamy. W garnku topimy masło i smażymy cebulę wraz z ugotowanymi grzybami. Całość mielimy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy wykrojone ciasto. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z barszczykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz