Kurczak w galarecie
kuchniatozamalo.blogspot.com
Znowu wracamy do starych i sprawdzonych przepisów na imprezy domowe. Kurczak w galarecie inaczej tymbalik. Chyba każdy zna i każdy jadł. Trochę pracochłonne ale bardzo efektowne.
Składniki
- 1 kurczak,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 żelatyna na 2,5 litra wody,
- sól, pieprz,
- 3-4 jajka,
- 1/2 puszki groszku zielonego,
- pietruszka zielona.
Kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gdy się zagotuje dodajemy obrane warzywa. Gotujemy wszystko do miękkości jak tradycyjny rosół. Jajka gotujemy na twardo. Jak kurczak się ugotuje, wyjmujemy go z rosołu. Studzimy i obieramy z kości i skórek. Kroimy go w kostkę. Marchewkę i jajka kroimy w plasterki. Przygotowujemy sobie pojemniczki w których będziemy układali nasze składniki. Najpierw pietruszka zielona, plasterek jajka, 2-3 plasterki marchewki, parę kuleczek groszku i na koniec uzupełniamy mięsem. Rosół przecedzamy przez sitko. Odmierzamy 2,5 litra wywaru. Zagotowujemy. Wsypujemy paczkę żelatyny i mieszamy aż się rozpuści. Gdy przestygnie zalewamy rosołem nasze miseczki z pozostałymi składnikami i odstawiamy aż do stężenia do lodówki. Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.
Komentarze
Prześlij komentarz