Pierniki (przepis I)

kuchniatozamalo.blogspot.com 
Jeden z kilku przepisów, które będziemy chciały przedstawić. Słodkie, ciemne ciasteczka korzenne, których przygotowanie może sprawić wiele radości, szczególnie dzieciakom. Dzięki ozdobom z lukru, mogą stać się także cudowną zawieszką na choinkę.


Składniki:


- 900g mąki pszennej,
- 300g cukru pudru,
- 4 łyżki masła,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 1 słoik sztucznego miodu ok. 270g,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kawy,
- 1 łyżka kakao,
- 5 łyżek kwaśnego mleka.


Masło rozpuszczamy w garnuszku z miodem i cukrem pudrem. Pozostałe składniki umieszczamy w dużym naczyniu, rozpuszczoną i przestygniętą masę maślaną wlewamy do reszty. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, jeśli jest zbyt miękkie możemy dodać odrobinę mąki, z kolei, gdy ciasto jest zbyt twarde możemy dodać odrobinę kwaśnego mleka. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy/blacie podsypanym mąką, na grubość około 3mm. Wykrawamy foremkami z ciasta wybrane wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie. Pieczemy około 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pierniczki warto sprawdzać co jakiś czas, by zbytnio nam się nie spiekły. Wystudzone pierniczki przekładamy do zamkniętego naczynia, by zmiękły (możemy dodać skórkę z jabłka, która przyspieszy ten proces). Pierniczki możemy ozdobić lukrem królewskim.


Polecamy.

Komentarze

Popularne posty