Ryba w zalewie octowej
kuchniatozamalo.blogspot.com
Nie ma świąt bez ryby opiekanej w zalewie octowej. Każdego roku pieczemy jej cały stos a znika w mgnieniu oka.
Składniki
- 1 kg dowolnej ryby ( mintaj, morszczuk, dorsz ),
- bułka tarta,
- cytryna,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy,
- olej,
- 4 cebule,
- ocet.
Rybę płuczemy, układamy na papierze, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Jajko roztrzepujemy. Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. 2 litry wody zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy przyprawy. Octu lejemy według uznania jak kto lubi. Gotujemy około 10 min. Studzimy. Zalewamy usmażoną rybę. Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego,
Nie ma świąt bez ryby opiekanej w zalewie octowej. Każdego roku pieczemy jej cały stos a znika w mgnieniu oka.
Składniki
- 1 kg dowolnej ryby ( mintaj, morszczuk, dorsz ),
- bułka tarta,
- cytryna,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy,
- olej,
- 4 cebule,
- ocet.
Rybę płuczemy, układamy na papierze, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Jajko roztrzepujemy. Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. 2 litry wody zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy przyprawy. Octu lejemy według uznania jak kto lubi. Gotujemy około 10 min. Studzimy. Zalewamy usmażoną rybę. Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego,
Komentarze
Prześlij komentarz