Ryba w zalewie octowej

                                                                                                            kuchniatozamalo.blogspot.com


Nie ma świąt bez ryby opiekanej w zalewie octowej.  Każdego roku pieczemy jej cały stos a znika w mgnieniu oka.

Składniki
- 1 kg dowolnej ryby ( mintaj, morszczuk, dorsz ),
- bułka tarta,
- cytryna,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy,
- olej,
- 4 cebule,
- ocet.

Rybę płuczemy, układamy na papierze, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Jajko roztrzepujemy. Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. 2 litry wody zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy przyprawy. Octu lejemy według uznania jak kto lubi. Gotujemy około 10 min. Studzimy.  Zalewamy usmażoną rybę. Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego,

Komentarze

Popularne posty