Teegeback

kuchniatozamalo.blogspot.com


Szaleństwo pierniczków trwa, to najlepszy czas by zacząć piec słodkie ciasteczka, a w domu unosił się piernikowy aromat. Jako pierwszy przepis, podamy Wam tradycyjny wypiek Teegeback, grubsze niż tradycyjne pierniczki, formowane przez maszynkę do ciastek, po kilku dniach w zamkniętym pudełku robią się smacznie miękkie. W takim razie do roboty!
 

Składniki:

- 300g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 25g masła,
- 15g miodu,
- 5g proszku do pieczenia,

- 1 jajko,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- odrobina mleka.


Masło stopić, delikatnie schłodzić i połączyć z miodem. Pozostałe składniki połączyć, na koniec dodając masę mleczno- miodową. Pierniczki formować przez maszynkę do ciastek. Teegeback możemy ozdobić lukrem w fantazyjne wzory.


Składniki na lukier królewski:

- 3 białka z dużych jaj,
- 450g przesianego cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny.


Składniki połączyć łyżką lub mikserem na niskich obrotach (nie ubijać), do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Dla uzyskania różnobarwnych kolorów, do lukru możemy dodać barwniki spożywcze. 


Polecamy.


Komentarze

Popularne posty