Teegeback
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Szaleństwo pierniczków trwa, to najlepszy czas by zacząć piec słodkie ciasteczka, a w domu unosił się piernikowy aromat. Jako pierwszy przepis, podamy Wam tradycyjny wypiek Teegeback, grubsze niż tradycyjne pierniczki, formowane przez maszynkę do ciastek, po kilku dniach w zamkniętym pudełku robią się smacznie miękkie. W takim razie do roboty!
Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 25g masła,
- 15g miodu,
- 5g proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- odrobina mleka.
Masło stopić, delikatnie schłodzić i połączyć z miodem. Pozostałe składniki połączyć, na koniec dodając masę mleczno- miodową. Pierniczki formować przez maszynkę do ciastek. Teegeback możemy ozdobić lukrem w fantazyjne wzory.
Składniki na lukier królewski:
- 3 białka z dużych jaj,
- 450g przesianego cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Składniki połączyć łyżką lub mikserem na niskich obrotach (nie ubijać), do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Dla uzyskania różnobarwnych kolorów, do lukru możemy dodać barwniki spożywcze.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz