Piernik bez miodu


Dzisiaj Mikołaj. Znak, że coraz bliżej święta. Dla Mikołaja dobrym prezentem będzie coś słodkiego. Polecamy naszą wersję piernika bez miodu przełożonego konfiturą z dyni własnej roboty i polanego gęstą czekoladą.


Składniki na ciasto
- 20 dag cukru,
- 1 szklanka wody,
- 30 dag mąki,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- dowolna konfitura,
- 1 czekolada mleczna,
- 1 czekolada gorzka.


10 dag cukru wsypujemy do garnka i rumienimy na złoty karmel. Zalewamy wodą ( jeśli by się zbrylił pod wpływem zimnej wody to stawiamy go na piecu i roztapiamy do momentu aż znikną wszystkie grudki ). Karmel wlewamy do przesianej mąki, dodajemy jajko, sól, resztę cukru, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Wyrabiamy ciasto możemy użyć miksera. Formę około 30 x 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką, przelewamy ciasto. Pieczemy około 40 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Zostawiamy do wystudzenia.
Kroimy na połowę, przekładamy konfiturą. Wierzch polewamy roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

Życzymy wszystkim naszym czytelnikom wielu wspaniałych prezentów od Mikołaja oraz cudownych chwil spędzonych w rodzinnym gronie.

Komentarze

Popularne posty