Sernik na zimno

                                                                             kuchniatozamalo.blogspot.com


Najlepszy sernik na zimno na świecie. Zawsze się udaje. Pyszna alternatywa dla serników pieczonych. Zimą w skromniejszej podstawowej wersji. Latem możemy poszaleć z owocami takimi jak truskawki, jagody, brzoskwinie, morele i wiele innych.

Składniki
- 1 kg wiaderko sera waniliowego lub naturalnego,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka gorącego mleka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 paczka żelatyny na 2,5 litra wody,
- 4 jajka,
- 1 paczka biszkoptów,
- 1 paczka galaretki owocowej.

Mleko zagotować, wsypać do niego żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, zostawić do przestudzenia. Cukier utrzeć mikserem z żółtkami, masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 łyżce sera ciągle mieszając. W innym naczyniu ubić na sztywną pianę białka. Do masy serowej powoli wlewamy przestudzoną żelatynę z mlekiem. Jak się połączy szybko dodajemy ubite białka i mieszamy. Masa szybko tężeje. Wylewamy ją do okrągłej tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wkładamy do lodówki. Gdy stężeje polewamy przygotowaną według przepisu galaretką owocową. Zostawiamy na 5 godzin do całkowitego stężenia. Do masy serowej możemy dodać rodzynki lub skórkę z pomarańczy. Latem możemy dodać owoce zarówno do sernika jak i pod galaretkę.



Komentarze

Popularne posty