Jajka w sosie musztardowym
Jajka z ziemniakami w sosie musztardowym to częste "piątkowe" danie w naszych domach. Szybkie i tanie w przyrządzeniu a całkiem dobre. Przede wszystkim dobre zimą bo mocno rozgrzewa i jest bardzo syte. Może się wydawać, że to bardzo ubogie danie. W latach 80-tych gościło bardzo często na naszych stołach i było bardzo doceniane. Pewnie wielu z Was już o nim zapomniało, na naszych stołach gości do dzisiaj i uważamy, że nic mu nie brakuje.
Składniki na sos
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki mąki,
- musztarda,
- sól, pieprz, cukier.
Masło i mąkę wkładamy do garnka i smażymy na złoty kolor zasmażkę. Jak jest gotowa dolewamy około 0,75 ml wody. Gotujemy. Jak zasmażka z wodą się zagotują dodajemy musztardę. Ilość musztardy wg uznania, czy wolimy ostrzejszy czy łagodniejszy w smaku sos. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru aby złamać kwaśność musztardy.
Sos musztardowy podajemy z pure z ziemniaków okraszonych zrumienioną na smalcu lub słoninie cebulą oraz ugotowanymi na twardo jajkami.
Komentarze
Prześlij komentarz