Kapusta z ziemniakami

                                                                                                                                                     kuchniatozamalo.blogspot.com

Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami. Nazywana różnie, jak ciaper kapusta, ciap kapusta, kapusta namieszana jest znana każdemu Ślązakowi. Prosty a zarazem syty dodatek do golonka, żeberek, mielonego no i najbardziej tradycyjnie podana ze smażoną kaszanką a naszym krupniokiem. Czy może być coś smaczniejszego, pewnie tak ale to danie zawsze będzie podawane w śląskich domach.

Składniki
dla około 4-5 osób
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 70 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- około 2-3 łyżek smalcu ze skwarkami,
- sól, pieprz, cukier.

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły.

Jak już wcześniej wspominałyśmy potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym.

Kto jeszcze nie spróbował, gorąco polecamy. 









Komentarze

Popularne posty