Zupa koperkowa
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Składniki: (dla 4 osób)
- 2 litry wody,
- 2 ćwiartki z kurczaka*,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małego selera,
- 1 średnia cebula,
- 2 woreczki ryżu,
- 1 duży pęczek koperku,
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz
*opcjonalnie można użyć 6 skrzydełek z kurczaka lub użyć rosołu ugotowanego w niedzielę.
Do garnka wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka, obraną marchewkę, pietruszkę seler, cebulę i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości kurczaka i warzyw. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Odcedzony wywar wstawiamy z powrotem na gaz i zagotowujemy, po czym wrzucamy do wywaru woreczki ryżu i gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu ryżu, rozcinamy woreczki i wsypujemy zawartość do wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę, ugotowaną marchewkę i umyty, oraz drobno posiekany koperek. Dodajemy 5 łyżek gęstej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz