Zupa koperkowa

kuchniatozamalo.blogspot.com
Pyszna, delikatnie słodkawa zupa koperkowa. Gości w naszym domu bardzo często, szczególnie gdy domownicy są lekko znudzeni tradycyjnym rosołem. Prosta w wykonaniu, a efekt zaskakujący, no i najważniejsze, że znów smakuje "jak u mamy".



Składniki: (dla 4 osób)

- 2 litry wody,
- 2 ćwiartki z kurczaka*,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małego selera,
- 1 średnia cebula,
- 2 woreczki ryżu,
- 1 duży pęczek koperku,
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz

 *opcjonalnie można użyć 6 skrzydełek z kurczaka lub użyć rosołu ugotowanego w niedzielę.


Do garnka wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka, obraną marchewkę, pietruszkę seler, cebulę i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości kurczaka i warzyw. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Odcedzony wywar wstawiamy z powrotem na gaz i zagotowujemy, po czym wrzucamy do wywaru woreczki ryżu i gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu ryżu, rozcinamy woreczki i wsypujemy zawartość do wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę, ugotowaną marchewkę i umyty, oraz drobno posiekany koperek. Dodajemy 5 łyżek gęstej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty