Jabłecznik na zimno
kuchniatozamalo.blogspot.com
Kolejny przepis na słodkość wywodzącą się rodem z PRL-u. Każdy zna sernik na zimno, niewielu zna jabłecznik na zimno. Pomyślicie nie możliwe a jednak. Szybki w przygotowaniu i zaskakujący
w smaku. Idealny do niedzielnej kawki.
Składniki
- 1 kg. jabłek,
- 1 kostka masła w temp. pokojowej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- olejek pomarańczowy,
- 2 żółtka,
- 1 galaretka,
- biszkopty.
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy odrobinę olejku pomarańczowego lub Ekstraktu z pomarańczy z Brazylii Dr. Oetker. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do masy. Mieszamy ręcznie. Galaretkę gotujemy wg przepisu z opakowania. Tortownicę o wymiarach około 27 cm. wykładamy dowolnymi biszkoptami. Na biszkopty wylewamy masę jabłkową, wygładzamy a na górę wlewamy wystudzoną galaretkę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny i gotowe. Możemy podać z bitą śmietaną.
Prawda, że proste.
Zapraszamy do wypróbowania.
Kolejny przepis na słodkość wywodzącą się rodem z PRL-u. Każdy zna sernik na zimno, niewielu zna jabłecznik na zimno. Pomyślicie nie możliwe a jednak. Szybki w przygotowaniu i zaskakujący
w smaku. Idealny do niedzielnej kawki.
Składniki
- 1 kg. jabłek,
- 1 kostka masła w temp. pokojowej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- olejek pomarańczowy,
- 2 żółtka,
- 1 galaretka,
- biszkopty.
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy odrobinę olejku pomarańczowego lub Ekstraktu z pomarańczy z Brazylii Dr. Oetker. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do masy. Mieszamy ręcznie. Galaretkę gotujemy wg przepisu z opakowania. Tortownicę o wymiarach około 27 cm. wykładamy dowolnymi biszkoptami. Na biszkopty wylewamy masę jabłkową, wygładzamy a na górę wlewamy wystudzoną galaretkę. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny i gotowe. Możemy podać z bitą śmietaną.
Prawda, że proste.
Zapraszamy do wypróbowania.
Komentarze
Prześlij komentarz