Pierniki przepis III

                                                                                                                kuchniatozamalo.blogspot.com

Coraz bliżej święta. To już ostatni moment na pieczenie pierników, które muszą poleżeć aby zmięknąć chyba, że chcemy je wykorzystać tylko jako ozdoby na choinkę. Przepis ten to przepis naszej Babci Otylii, przetrwał ponad 60 lat w naszej rodzinie. piekły je babcia i mama a teraz my kontynuujemy tę tradycję.

Składniki
- 1/4 kostki smalcu ( może być Planta ),
- 1/2 słoika sztucznego miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kg mąki,
- 2 duże jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- mielone goździki, cynamon ( może być zamiennie przyprawa do piernika ),
- 1 łyżka kakao,
- olejek rumowy,
- proszek do pieczenia,
- szczypta soli.

Za stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy kolejno wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na placki o grubości 5 mm. Wycinamy foremkami dowolne kształty, układamy na blasze posypanej mąką aby się nie przykleiły podczas pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Studzimy. Pierniki trzymamy w zamkniętym opakowaniu, najlepiej w metalowej puszcze do świąt aby miały czas na zmięknięcie.
Dekorujemy według uznania lukrem, roztopioną czekoladą oraz ozdobami takimi jak bakalie, słodkie groszki.

Na zdjęciu pokazałyśmy pierniczki jeszcze nie upiększone, ale obiecujemy, że pokażemy jak wyglądają w całej okazałości po udekorowaniu przez dzieci i resztę członków rodzin ponieważ to wspaniały zabawa podczas której pracuje cala rodzina przy jednym stole.

Udanej zabawy przy stole.


Komentarze

Popularne posty