Jeżyki z płatków kukurydzianych


Szybki i tani sposób na zaspokojenie spadku cukru w organizmie. Szczególnie, gdy mamy w domu maluszki, które mają ochotę na coś słodkiego i gotowego w 5 minut. Moja siostra Lusia, robiła mi te jeżyki, gdy rodzice wychodzili z domu i siostra musiała się mną zajmować. Był to najlepszy sposób, żeby miała mnie z głowy na dłuższą chwilkę. W takim razie kakaowe jeżyki zaliczamy do grupy "smaków z dzieciństwa".


Składniki na 14 jeżyków:


- 100g masła,
- 100g cukru pudru,
- 150g płatków kukurydzianych,
- 4 łyżki lejącego się miodu,
- 4 łyżki kakao.


Do garnka włóż cukier puder, masło, kakao i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając,aż do połączenia się składników. Zdejmij z gazu, wsyp płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do papierowych papilotek. Odłóż do wystygnięcia. 
Masę można połączyć w zasadzie ze wszystkim, np. płatkami owsianymi, wafelkami, herbatnikami, czy ryżem preparowanym.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty