Jeżyki z płatków kukurydzianych
Szybki i tani sposób na zaspokojenie spadku cukru w organizmie. Szczególnie, gdy mamy w domu maluszki, które mają ochotę na coś słodkiego i gotowego w 5 minut. Moja siostra Lusia, robiła mi te jeżyki, gdy rodzice wychodzili z domu i siostra musiała się mną zajmować. Był to najlepszy sposób, żeby miała mnie z głowy na dłuższą chwilkę. W takim razie kakaowe jeżyki zaliczamy do grupy "smaków z dzieciństwa".
Składniki na 14 jeżyków:
- 100g masła,
- 100g cukru pudru,
- 150g płatków kukurydzianych,
- 4 łyżki lejącego się miodu,
- 4 łyżki kakao.
Do garnka włóż cukier puder, masło, kakao i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając,aż do połączenia się składników. Zdejmij z gazu, wsyp płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do papierowych papilotek. Odłóż do wystygnięcia.
Masę można połączyć w zasadzie ze wszystkim, np. płatkami owsianymi, wafelkami, herbatnikami, czy ryżem preparowanym.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz