Zupa pieczarkowa


                                                                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejna propozycja nawykorzystanie rosołu z niedzieli. Zupa pieczarkowa alternatywa dla zupy grzybowej, która jest przepyszna ale bardziej pracochłonna i oczywiście droższa. Kochamy ją ponieważ można ją szybko przygotować wracając z pracy. Sprawdza się w każdej kuchni. Można ją zrobić na dwa sposoby, jako zupę krem lub normalnie.

Składniki
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- kubek śmietany do zup,
- 2 litry rosołu lub to czego nie lubimy mówić 2 kostki rosołowe drobiowe,
- sól, pieprz,
- pietruszka zielona świeża lub mrożona a nawet suszona,
- dowolny makaron lub grzanki.

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do garnka dodajemy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i pokrojone pieczarki. . Smażymy na złoty kolor. Dodajemy rosół lub kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie. gotujemy do miękkości. Możemy dodać startą na grubych oczkach małą marchewkę. Zalewamy śmietaną, gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub dowolnym makaronem. Posypujemy zieloną pietruszką. Jeśli ktoś nie przepada za taką wersją można przed podaniem zupę zmiksować i podać jako zupę krem.

Spróbujcie.



Komentarze

Popularne posty