Śledź z warzywami w pomidorowej zalewie

kuchniatozamalo.blogspot.com     

Jesteśmy rodziną, która ze słodyczy najbardziej lubi śledzia, dlatego mamy dziś dla Was śledzia w pomidorowej zalewie z warzywami. Przepis przyda się nie tylko na piątkowe menu, czy przyjęcia w domu, ale dzięki temu, że śledzia możemy zastąpić rybą gotowaną lub pieczoną, możemy go użyć wykorzystując resztki ryby, które pozostaną nam po świętach.


Składniki:

- 1/2kg śledzia zielonego (filet),
- 1 mały słoik papryki konserwowej,
- 1 mały słoik ogórków konserwowych,
- 1 mała cebula.

Zalewa:

- 2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki octu,
- ziele angielskie- ok. 10 sztuk,
- 2-3 liście laurowe,
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz, cukier.


Śledź zielony płuczemy, ściągamy skórkę i kroimy w kawałki ok. 2 cm., odkładamy na bok. Do naczynia wkładamy czerwoną paprykę konserwową pokrojoną w paseczki, ogórka konserwowego pokrojonego w cienkie plasterki i cebulkę pokrojoną w pióra. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojonego śledzia i gotujemy przez 5 minut. Gotową zalewę wraz ze śledziem, przekładamy do warzyw. Ostudzonego śledzia, schładzamy w lodówce. Śledzik najlepiej smakuje na drugi dzień. 


Jeśli masz ochotę śledzia zastąpić gotowaną rybą, lub rybą panierowaną, wystarczy na pokrojone w warzywa, położyć kawałki ryby i zalać zagotowaną zalewą (nie trzeba gotować zalewy wraz z rybą). W tej wersji rybka w zalewie, również najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce na drugi dzień.


Polecamy.

Komentarze

Popularne posty