Łopatka wieprzowa z białymi kluskami i kapustą duszoną

                                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Dzisiaj poniedziałek, powinna być pomidorowa z rosołu ze wczoraj, ale nie. Propozycja obiadu niedzielnego do wykorzystania w następnym tygodniu będzie ciekawszym rozwiązaniem, szczególnie że idą święta i mamy mniej czasu na wymyślanie co tu dzisiaj ugotować.

Składniki na pieczeń
dla 4 osób
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek,
- worek do pieczenia mięsa.

Przyprawy mieszamy. Nacieramy nimi opłukane i osuszone mięso. Wkładamy do woreczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni. Wytopiony tłuszcz zlewamy z woreczka do garnuszka i możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu.

Składniki na kluski
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła ( opcjonalnie ),
-  sól,
- mąka ziemniaczana.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Czekamy, aż odrobinę wystygną. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na 3 pozostałe i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie rozbijamy jajko, solimy i możemy dodać łyżkę masła, wtedy kluski są delikatniejsze. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto było by zbyt rzadkie i lepiło się do rąk dodajemy więcej mąki. Formujemy małe kluski, które gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch garnka.

Składniki na kapustę kiszoną z parówkami
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 1/4 kostki masła,
- 2 grube parówki lub 3 cienkie,
- sól, pieprz, cukier.

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości ( można oczywiście użyć szybkowaru, co znacznie skraca czas gotowania ). Odcedzamy. Do garnka dajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę parówki. Delikatnie szklimy. Dodajemy kapustę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze dusimy na wolnym ogniu aby mam się nie spaliło. Jeśli nie przepadamy za parówkami możemy je zastąpić szynką lub dowolną kiełbasą.

Komentarze

Popularne posty