Łopatka wieprzowa z białymi kluskami i kapustą duszoną
kuchniatozamalo.blogspot.com
Dzisiaj poniedziałek, powinna być pomidorowa z rosołu ze wczoraj, ale nie. Propozycja obiadu niedzielnego do wykorzystania w następnym tygodniu będzie ciekawszym rozwiązaniem, szczególnie że idą święta i mamy mniej czasu na wymyślanie co tu dzisiaj ugotować.
Składniki na pieczeń
dla 4 osób
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek,
- worek do pieczenia mięsa.
Przyprawy mieszamy. Nacieramy nimi opłukane i osuszone mięso. Wkładamy do woreczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni. Wytopiony tłuszcz zlewamy z woreczka do garnuszka i możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu.
Składniki na kluski
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła ( opcjonalnie ),
- sól,
- mąka ziemniaczana.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Czekamy, aż odrobinę wystygną. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na 3 pozostałe i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie rozbijamy jajko, solimy i możemy dodać łyżkę masła, wtedy kluski są delikatniejsze. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto było by zbyt rzadkie i lepiło się do rąk dodajemy więcej mąki. Formujemy małe kluski, które gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch garnka.
Składniki na kapustę kiszoną z parówkami
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 1/4 kostki masła,
- 2 grube parówki lub 3 cienkie,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości ( można oczywiście użyć szybkowaru, co znacznie skraca czas gotowania ). Odcedzamy. Do garnka dajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę parówki. Delikatnie szklimy. Dodajemy kapustę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze dusimy na wolnym ogniu aby mam się nie spaliło. Jeśli nie przepadamy za parówkami możemy je zastąpić szynką lub dowolną kiełbasą.
Dzisiaj poniedziałek, powinna być pomidorowa z rosołu ze wczoraj, ale nie. Propozycja obiadu niedzielnego do wykorzystania w następnym tygodniu będzie ciekawszym rozwiązaniem, szczególnie że idą święta i mamy mniej czasu na wymyślanie co tu dzisiaj ugotować.
Składniki na pieczeń
dla 4 osób
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, majeranek,
- worek do pieczenia mięsa.
Przyprawy mieszamy. Nacieramy nimi opłukane i osuszone mięso. Wkładamy do woreczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni. Wytopiony tłuszcz zlewamy z woreczka do garnuszka i możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznego sosu.
Składniki na kluski
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła ( opcjonalnie ),
- sól,
- mąka ziemniaczana.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Czekamy, aż odrobinę wystygną. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na 3 pozostałe i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie rozbijamy jajko, solimy i możemy dodać łyżkę masła, wtedy kluski są delikatniejsze. Wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto było by zbyt rzadkie i lepiło się do rąk dodajemy więcej mąki. Formujemy małe kluski, które gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez około 5 min. od momentu wypłynięcia klusek na wierzch garnka.
Składniki na kapustę kiszoną z parówkami
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 duża cebula,
- 1/4 kostki masła,
- 2 grube parówki lub 3 cienkie,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy do miękkości ( można oczywiście użyć szybkowaru, co znacznie skraca czas gotowania ). Odcedzamy. Do garnka dajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę parówki. Delikatnie szklimy. Dodajemy kapustę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze dusimy na wolnym ogniu aby mam się nie spaliło. Jeśli nie przepadamy za parówkami możemy je zastąpić szynką lub dowolną kiełbasą.
Komentarze
Prześlij komentarz