Biały blok czekoladowy

kuchniatozamalo.blogspot.com

Na naszym blogu ukazał się już tradycyjny kakaowy blok czekoladowy, dziś przedstawiamy Wam jego braciszka, w białej wersji. Jako dodatek wybrałyśmy mieszankę studencką, kokos oraz herbatniki. Efekt jest zachwycający, a sam blok może się okazać strzałem w 10-tkę, jako słodka przekąska na świątecznym stole.


Składniki:
 
- 500g mleka w proszku,
- 100g cukru,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 100g masła,
- 1 szklanka wody,
- 10 sztuk herbatników,
- 1 op. mieszanki studenckiej (100g),
- 50g kokosu.


W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wodę i mieszamy na delikatnym gazie, aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z gazu, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aż do połączenia składników. Masa jest dosyć gęsta. Dzielimy gotową masę na trzy części i do każdej z osobna dodajemy:
- pokruszone herbatniki i mieszamy,
- mieszankę studencką i mieszamy,
- wiórki kokosowe i mieszamy.
Smakową białą czekoladę przekładamy do foremek na muffiny i odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia. Stężały blok wyciskamy z foremek, lub podajemy w foremkach wg uznania.

Zaproponowałyśmy trzy różne dodatki do białego bloku czekoladowego, jednak tak naprawdę pozostawiamy tutaj sporą dowolność. Można spróbować bloku bez dodatków, lub wypróbować swoje ulubione np. orzeszki, rodzynki, suszone owoce w tym wydaniu.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty