Zupa czosnkowa
kuchniatozamalo.blogspot.com
Za oknami spadł śnieg. Pora na coś rozgrzewającego i pożywnego.Do tego bardzo łatwego w przygotowaniu. Ulubiona zupa całej rodziny a w szczególności naszych dzieci. Zupa czosnkowa z aromatycznym boczkiem w środku.
Składniki
- 15 dag boczku wędzonego,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 serki topione,
- 1 łyżeczka masła,
- 5-6 łyżek kaszy manny,
- wywar warzywny lub ostatecznie 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne,
- sól, pieprz.
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i łyżeczkę masła. Chwilkę smażymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ( możemy go też drobno pokroić ). Smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy wywar lub 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody. Wrzucamy 2 serki topione. Gotujemy do momentu kiedy nasze serki się całkowicie rozpuszczą. Do garnuszka wsypujemy kaszę manną, dodajemy trochę wody. Całość przelewamy do zupy energicznie mieszając aby nie zrobiły nam się grudki. Gotujemy do miękkości kaszy manny. Podajemy samą lub z aromatycznymi grzankami i posypaną zieloną pietruszką.
Idealna zupa w 30 minut.
Za oknami spadł śnieg. Pora na coś rozgrzewającego i pożywnego.Do tego bardzo łatwego w przygotowaniu. Ulubiona zupa całej rodziny a w szczególności naszych dzieci. Zupa czosnkowa z aromatycznym boczkiem w środku.
Składniki
- 15 dag boczku wędzonego,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 serki topione,
- 1 łyżeczka masła,
- 5-6 łyżek kaszy manny,
- wywar warzywny lub ostatecznie 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne,
- sól, pieprz.
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i łyżeczkę masła. Chwilkę smażymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ( możemy go też drobno pokroić ). Smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy wywar lub 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody. Wrzucamy 2 serki topione. Gotujemy do momentu kiedy nasze serki się całkowicie rozpuszczą. Do garnuszka wsypujemy kaszę manną, dodajemy trochę wody. Całość przelewamy do zupy energicznie mieszając aby nie zrobiły nam się grudki. Gotujemy do miękkości kaszy manny. Podajemy samą lub z aromatycznymi grzankami i posypaną zieloną pietruszką.
Idealna zupa w 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz