Domowa pizza

kuchniatozamalo.blogspot.com

Zostań mistrzem pizzy, we własnym domu. Prosta, smaczna, a najważniejsze może się na niej znaleźć wszystko to na co masz ochotę. Dobry pomysł na kolację, obiad, a także na spotkanie ze znajomymi. 


Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół kostki drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka wody,
- sól, cukier.


Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i cukru, wlewamy olej i wkruszamy drożdże. Mieszamy i dodajemy szklankę letniej wody. Ciasto zagniatamy około 10 minut, aż przestanie się nam kleić do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę wody, jeśli jest zbyt płynne dodajemy odrobinę mąki. Wyrobione ciasto delikatnie posypujemy po wierzchu mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia, mniej więcej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wykładamy na dużej blaszce z pieca posmarowanej masłem. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy dodatki.


Składniki na farsz (propozycja):

- 2 łyżki keczupu,
- 200g szynki wieprzowej,
- 200g sera żółtego,
- 5 średnich pieczarek,
- oregano.


Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy oregano. Nakładamy plasterki szynki i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Obieramy pieczarki, kroimy w cienkie paseczki i nakładamy na wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Po około 10 minutach warto otworzyć delikatnie do pieca i podłożyć ciasto od spodu drewnianą łopatką, by sprawdzić czy spód jest nadal biały, czy delikatnie zarumieniony. Ciasto by było smaczne i kruche, nie może być zbyt mocno spieczone. 


Składniki na farsz są tylko naszą propozycją, ta pizza jest jedną z tych najbardziej tradycyjnych jakie robimy. Na blogu na pewno jeszcze nie raz pojawią się inne pomysły na domową pizzę.


Polecamy.

Komentarze

Popularne posty