Tort bezowy z kremem karmelowym
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Idealny deser dla tych, którzy nie liczą kalorii, a w święta lubią troszkę poeksperymentować w kuchni, niekoniecznie stawiając na tradycyjny sernik czy makowiec. Tak naprawdę deser prosty w przygotowaniu, warto jednak samo przygotowanie zaplanować sobie na dwa dni. Zapewniamy, że goście będą zachwyceni Waszym wypiekiem i długo go nie zapomną. Przepis wypróbowany ze strony mojewypieki.com.
Składniki na bezę:
(dokładnie na dwa blaty bezowe, jeśli macie obawy piec dwa blaty jednocześnie, składniki należy podzielić na pół i piec blaty osobno- co same zastosowałyśmy)
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 300g cukru- najlepiej drobnego do wypieków,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- kilka drobno pokrojonych daktyli.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odmalować okrąg o średnicy 23-24cm. W misie ubijamy białka wraz z solą na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy oba cukry, połączone ze sobą. Następnie, gdy cukier nie jest wyczuwalny dodajemy sok z cytryny i chwilę ubijamy. Na koniec wrzucamy pokrojone daktyle i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na odmalowane okręgi, wyrównujemy szpatułką (jeśli pieczemy dwa blaty razem, wykładamy masę jednocześnie. Natomiast, jeśli pieczemy dwa blaty osobno, warto zrobić masę na jeden blat, upiec, wystudzić i zrobić masę na drugi blat).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 5 minut, później zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez 80-90 minut. Beza lekko się zarumieni, może popękać, a z wierzchu powinna być chrupiąca. Studzimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, przez kilka godzin, a nawet całą noc.
Składniki na krem:
- 250g mascarpone,
- 400 ml słodkiej śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 150g gotowej masy kajmakowej,
- cukier puder do ozdoby,
- kakao do ozdoby,
- garść orzechów włoskich do ozdoby,
- kilka daktyli do ozdoby.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową szpatułką, na jednolitą masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Do śmietany dodajemy po łyżce masy z kajmakiem i delikatnie łączymy szpatułką. Na tacce kładziemy jeden z blatów, rozsmarowujemy równomiernie krem i na górę kładziemy drugi blat bezowy. Górę posypujemy kakao i cukrem pudrem, kładziemy daktyle i orzechy włoskie.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz