Zupa brokułowa



Jesień i zima skłaniają nas do częstszego gotowania rozgrzewających i sycących zup. Jakoś nie przepadamy za zupami krem, więc szukamy rozwiązań w których zupy nie trzeba miksować. Przedstawiamy przepyszną, prostą w przygotowaniu zupę brokułową w wersji do gryzienia i chrupania.

Składniki
dla 4osób
- 1 brokuł lub paczka mrożonego brokułu 500 g,
- 2 serki topione czyste,
- małe opakowanie śmietany do zup 12-18%,
- wywar warzywny ok 3l. lub 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne,
- 2 łyżka masła,
- płatki migdałów,
- sól, pieprz,
- duża bułka.

Brokuła myjemy, kroimy w małe różyczki. Do garnka dajemy 1 łyżkę masła wsypujemy brokuła i moment podsmażamy. Zalewamy wywarem. Wrzucamy serki topione. Gotujemy całość do miękkości brokuła, w tym czasie serki powinny się całkiem rozpuścić. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze z 10 min. Na suchej patelni rumienimy parę łyżek płatków migdałowych na złoty kolor. Odkładamy. Bułkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z łyżką masła i smażymy grzanki.
Zupę podajemy posypaną płatkami migdałów i grzankami.

Propozycja dla osób nie przepadających za papkowatymi zupami.

Polecamy!!!



Komentarze

Popularne posty